广式月饼 ( 広州の月餅のお話 ) [ Moon Cake of Guangzhou type.]


月餅は好きですか?
今日は广式月饼 ( 広州の月餅 ) についてレポートしますね。
Do you like MoonCake ?
Mooncake has 2 types, one is Suzhou type and another is Guangzhou type.
This note was written about Guangzhou type one.
2012mooncake1.jpg
なんでも杏花楼‏の月餅が、中国で一番有名なんだそうですよ。
だけどすべての文字が簡体文字で、何味の月餅なのか、全く分かりません!
Xing Hua Lou's mooncake is most famous in China.
But I can't understand Chinese, and I don't know what is included each mooncake.
2012mooncake2.jpg
いっこ食べると1780kcalなの?!と驚いたがじっくり見たら「kJ」という単位でした。
1kJ = 4.189Kcal なので約425Kcalです。
What a high calory it has !!!!!
Come down...this unit is "kJ" , not use "Kcal". It's a 425Kcal.

mooncake1.jpg
奶油椰蓉月饼‏はココナッツが入ってる月餅なのだそうです。
あってよかった!Google翻訳アプリ!
奶油椰蓉月饼‏ is Coconut moon cake.
I remember I have Google translate App in my iPhone !

mooncake2.jpg
蛋黄莲蓉月饼‏は卵黄月餅。
蛋黄莲蓉月饼‏ is egg yolk moon cake.
2012mooncake4.jpg
手前のが蛋黄莲蓉月饼 ( 卵黄月餅 ) ‏で奥のが奶油椰蓉月饼‏ (ココナツ月餅 )です。
たしかに黄身が入ってる!!!
・・・いや、わたしはごくごく普通の黒いあんこの月餅が食べたいのだけれども・・・
Front small dish is egg yolk one and buck is coconut one.
But I have an image of mooncake is its contain is bean jam.
I want to eat a mooncake was filled up bean jam !!!!!!

mooncake3.jpg
簡体文字が読めないながらも、黒いあんこの入った馴染み深いあの月餅が食べたいときは、
「玫瑰豆沙月饼‏」この文字を探せばいいのだ!
「豆」っていう字がついてるから、覚えやすかった。まってろよ、中国め!
If you seek been jam taste one, " 玫瑰豆沙月饼 ‏" is been jam mooncake.
This Chinese character " 豆 " means bean.
Do you get mooncake of various type in your country ?
I haven't known there are any type besides bean jam taste until now.
And you know ? There are pie type one in Suzhou provence of China.
I gonna talk you this story in the next opportunity, bey-bey.
スポンサーサイト

ナポリタンって日本の料理なの?![ How to make Spaghetti Napolitan. ]


わたしはナポリタンといえばイタリア料理で、
イタリア人は「なんつーうまいもんを作り出して食べているんだ!」と思ってたら
ナポリタンてば純粋な日本の料理だっていうから驚いたわ!
I thought "Spaghetti Napolitan" is Italian dishes until I became 20 years old.
I never doubt Italian eat "Napolitan" who live in Naples province of Italy.
When I noticed its truth, I couldn't help shout " No way !".
20121030-1.jpg
確かに考えてみれば食材は日本で簡単に手に入るものばかりであり、
それがイタリア料理でない証拠に、味の本質はこともあろうかケチャップである。
というか、この食材で作るのか?というツッコミはうけません。
私はタマネギが大嫌いです。
ピーマンは好きですが、マッシュルームは家にありませんでした。
なんでもいいんですよ、ナポリタンなんて。
だって、イタリア料理じゃなくて日本の料理ですもの!
I prepared these ingredients, but forma ingredients are...
[ ingredients ]
・spaghetti of two servings ( dry or fresh pasta )
・meet ( wiener sausage, frankfurter or spam )
・1 bell pepper
・1/2 onion
・5 mushrooms
・1/2 cup ketchup
・salt and pepper
20121030-2.jpg
全ての材料を炒めながら、スパゲッティをゆでつつ、ゆで汁を大さじ1ほど投入。
Stir fry sliced bell pepper, sliced onion and sliced mushrooms.
Boil spaghetti simultaneously, and add 1tbs boiling water into pan.
20121030-3.jpg
ゆでたスパゲッティを投下し、ハインツをドバっといきます。
塩コショーで味を調えたらできあがり。
トンカツソースと生クリームを大さじ1づつ入れると一段階美味くなる。
そーいや、イタリアの風は吹いてこないな、みじんも。。。
Add boiled spaghetti, ketchup, salt and pepper, then star it.
If you have worcester sauce and heavy cream in your fridge, each 1tbs in addítion to it.
20121030-4.jpg
はい!ナポリタンです。
Actually I hate onion, and mushroom I can get in Japan is contaminated for radiation.
All kind of mushroom is poisoned of cesium despite it made from west area of Japan.
So I stop eating these.
Japanese government emphasize these foods such as poisoned of cesium is safety, and hide its content of radiation.
Moreover our government spread debris it's radioactive contamination all of Japan.
We can't escape from radiation in Japan, we have no choice but to live and eat...
But I say " Never say never !", We make lively !

日本ぽくないパンケーキを作った。[ Fluffy pancake recipe ]


パンケーキは好きですか?ホットケーキとパンケーキの違いってなんですか?
市販のホットケーキミックスでも美味しいんだけども、
あれの混入してるベーキングパウダーが大嫌いです。
いつまでもノドにイガイガと変な味が残るのでヤなんです、となれば、
自分で一からパンケーキを作らざるをえないわけであります。
Did you eat pancakes in this weekend ?
We have not any recipe and culture of pancake in Japan.
I found this recipe in internet and add arranging.
I'm not good at baking powder, because it was remained bitterness after the meal.
20121027-2.jpg
では、材料です。
・ヨーグルト 1cup
・水切りヨーグルト(カッテージチーズでも可) 1cup
・たまご 4個
・薄力粉 80g
・砂糖 80g
・しお ほんのすこ~し
[ ingredients ]
・plain yogurt 1cup
・draining plain yogurt ( or cottage cheese) 1cup
・4 eggs
・all purpose flour 80g
・sugar 80g
・salt just a little
20121027-3.jpg
まず、たまごを卵黄と卵白に分けてください。
そして、ヨーグルト、水切りヨーグルト、薄力粉、砂糖、しお、卵黄を混ぜます。
First of all, separate eggs into yolk and white.
then mix all ingredients in bowl except egg white.
20121027-4.jpg
次に別のボウルを使って、分けた卵白でメレンゲを作ります。
Go on to the next step, whip egg white like a making meringue in another bowl and whisk.
20121027-5.jpg
全部を混ぜ合わせます。
メレンゲがペシャってならないように、ふんわりふんわりと混ぜる。
Last step, mix former foodstuff and whipped egg white.
Fluffy mix please in this process.
20121027-6.jpg
熱したフライパンにバターを入れて溶かして、パンケーキのタネを焼きます。
かなりふわふわして、ひっくり返しにくいので、要工夫!!!
Well then, let's bake pancakes !!!
add butter in heated pan, and pour pancake mix onto pan.
When you turn over it, you should do carefully so it's very soft !
20121027-7.jpg
できました!日本のホットケーキとはまったく違う味わいのパンケーキが!
このフワフワ感はすごいね。
ほんのりサワーだし、富士山級に絞ったホイップクリームが欲しかった!!!
材料のところに、ぜひ、激甘のクリームをタップリというのを追加しよう。
How fluffy !!!
I must have definitely prepare whip cream as sweet so pancakes was sour a little.
If you make it, you should buy whip cream and it onto pancakes.